Nok et kvartal med sterk resultatvekst …

Spenningen er alltid like stor ved inngangen til hver resultatsesong. Dette kvartalet har vært særdeles spennende med politisk uro som bakteppe samtidig som enkelte analytikere har snakket om at første kvartal i USA var «peak earnings» – de tok feil.

Årets sommer har vært preget av et usedvanlig varmt og tørt vær. Hett har det også vært på børsene og på den geopolitiske arenaen. Hvorvidt det uvanlig varme været er menneskeskapt eller ei skal vi ikke ta stilling til, men at heten på den politiske arenaen er menneskeskapt er det ingen tvil om. Donald Trumps møte med Russlands president skapte en kortsiktig politisk storm i USA, hvor det ble rettet alvorlige anklager mot Trumps håndtering av toppmøtet.  Hans oppførsel ble omtalt som skammelig, forrædersk, og som et nytt lavmål for amerikansk utenrikspolitikk.

Samtidig fortsatte handelskrigsretorikken mellom Kina og USA å blomstre i juli. Det har jevnlig kommet ut lister med nye produkter med amerikanske og kinesiske varer som vil bli tollbelagte. Den mest interessante observasjonen av disse oversiktene, er at en rekke av produktene ikke lengre handles mellom landene. Blant annet flytende naturgass, kinesisk ørret og radio- og kassettspillere. Selv om en rekke av de tollpålagte varene er av mindre betydning for landene, har Donald Trump uttalt at hans mål er å heve tollsatsen på import fra Kina til 40 prosent på varer for mer enn 500 milliarder dollar. Før de nye tollsatsene blir implementerte vil interesse- og bransjeorganisasjoner få muligheten til å uttale seg. Denne høringen vil bli gjennomført i slutten av august.

Eskaleringen av handelskrigen mellom Kina og USA har blitt dårlig mottatt hos interesseforbundet for handelsindustrien i USA. I følge handelsindustrien har «presidenten brutt sitt løfte» og de nye tollsatsene vil «straffe amerikanske familier». I senatets finansutvalg begynner også stemningen å bli mer kjølig til utviklingen.

Utviklingen i handelskonflikten har påvirket aksjemarkedene i Asia i negativ retning. Selv om juli ble en positiv måned i aksjemarkedene, er den negative trenden  i flere av markedene fortsatt intakt. Spørsmålet er hvor lenge situasjonen vil vedvare.

Både kinesiske og amerikanske politikere vet at en fullskala handelskrig vil være skadelig for begge parter, og at et forlik vil være den gunstigste måten å løse situasjonen på. Svar på dette vil vi kunne få i slutten av august når høringen om de nye tollsatsene skal behandles i USA. Det kan være starten på en mykere linje fra Donald Trump, og representere et godt tidspunkt å posisjonere seg i markedet.

Den globale økonomien er preget av sterk vekst og utsiktene er fortsatt positive. IMF har kommet med oppdaterte prognoser uten store endringer. Det er dermed utsikter til at global økonomisk veksten vil holde seg godt opp mot 4 prosent i 2018 og 2019. Noe som lover godt for den fremtidige utviklingen i aksjemarkedene. Den største utsikkerheten som IMF påpeker, er at veksten har blitt mindre synkronisert mellom de ulike landene. Samtidig uttrykker pengefondet bekymringer for at handelskrigen vil utvikle seg ytterligere og dermed påvirke den økonomiske veksten i negativ retning.

Videre økonomisk vekst er godt nytt for aksjemarkedene, og sentralbankene kan ubekymret regulere opp renten i små steg uten å være bekymret for konsekvensene på kort sikt. Inflasjonen og inflasjonsutsiktene skaper heller ikke grunnlag for bekymring.

Inntjeningsveksten i amerikanske og europeiske selskaper fortsetter sin positive trend. Mer enn 80 prosent av selskapene som inngår i den brede S&P 500 indeksen har nå rapportert resultattall for andre kvartal. Til tross for enkelte negative guidinger har de fleste kvartalsresultatene overrasket positivt. 80 prosent av selskapene har rapportert inntjening per aksje som ligger over gjennomsnittet for de siste fem årene. Dette er den høyeste prosentandelen med positivt overraskende inntjeningstall siden 2008. Topplinjeveksten har også vært solid, og 75 prosent av selskapene rapporterer høyere salgstall enn gjennomsnittet for de siste fem årene. Selskapene har levert tall som viser at salget har vært på 1,4 prosent over estimatene, og at inntjeningen per aksje har vært på 4,9 prosent over forventningen. Dette er også høyere enn gjennomsnittet for de siste fem årene.

Så langt er det teknologiaksjer som samlet har vært de store vinnerne i det amerikanske aksjemarkedet. Til tross for store svingninger i enkeltselskaper etter negativ guiding og oppskrudde resultatforventninger, har den teknologitunge Nasdaq indeksen steget med over 14 prosent siden årsskiftet, mer enn det dobbelte av oppgangen i den brede S&P 500 indeksen.

Facebook aksjen falt kraftig etter at selskapet la frem svake kvartalstall i juli. Årsaken til det sterke kursfallet var at selskapet leverte svakere veksttall enn forventet. På toppen av dette varslet selskapets leder – Zuckerberg, at selskapet vil gå inn i en periode med svakere inntjening. Siden nyheten om at Cambridge Analytica hadde tappet data fra millioner av Facebook brukere, har selskapet vært under kryssild fra en rekke nasjoner, medier og organisasjoner. Avsløringene har presset frem en strengere sikkerhetspolitikk i selskapet, som sammen med de strenge europeiske GDPR reglene har ført til betydelige investeringer for selskapet. Når det samtidig ble klart at den viktigste kilden for inntekter – annonseringskanalen, har begrenset plass til flere annonser, måtte en rekke analytikere justere sine regneark. Amazon skuffet også markedet med svakere omsetningstall enn forventet, men et solid bidrag fra selskapets skytjenester sikret en sterkere bunnlinje enn forventet.

Apple overrasket markedet nok en gang med en resultatvekst på 40 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor. Til tross for at selskapet solgte færre mobiltelefoner i kvartalet, viste bunnlinjen at selskapet nå har lykkes i å øke sine mobilpriser og marginer. Det største bidraget kommer trolig fra modellen iPhone X som har en langt høyere utsalgspris enn selskapets andre modeller. Markedet feiret begivenheten med en sterk kursoppgang for Apple aksjen, som nå ligger på sitt historisk høyeste nivå, og priser selskapet til en samlet børsverdi på over 1.000 milliarder dollar. Selskapet er det første i amerikansk historie som har nådd denne milepælen.

Også i Europa viser resultatene for andre kvartal positive tendenser. Så langt har mer enn 40 prosent av selskapene levert sine kvartalsresultater, og stemningen er så langt god. Enkelte selskaper har valgt å gå ut med en generell advarsel i forbindelse med potensielle følger av tolltariffer på handel med USA, og har blitt straffet hardt til tross for gode kvartalstall.

Tallene som så langt er sluppet viser at den årlige inntjeningsveksten i de europeiske selskapene er på 6 prosent, opp fra uendret resultatvekst i første kvartal. Tallene ligger så langt over konsensusforventingene om en vekst på 3 prosent. Det er store forskjeller på resultatutviklingen innenfor sektor og geografisk område. Veksten har vært sterkest blant franske selskaper, hvor inntjening pr. aksje har vært på 19 prosent, tett fulgt av tyske og spanske selskaper.

Vekstutsiktene blant europeiske selskaper er også positiv for andre halvår. Det er særlig sektorene finans, energi og kapitalvarer som forventes å bidra mest i tiden som kommer. Deutsche Bank som historisk har levert pålitelige estimater, ser for seg at inntjeningsveksten for året vil ende på 9 prosent. Dette er noe over konsensusforventningene på 8 prosent, og en del lavere enn fjorårets vekst på 15 prosent. De svakere vekstforventningene kommer fra midlertidige effekter av økt toll og en styrkning av EUR mot USD.

Vi er inne i en periode med politisk turbulens som på kort sikt er med på å skape svingninger i aksjemarkedene. Samtidig er de fleste økonomiene inne i en periode med tilfredsstillende økonomisk vekst, lav inflasjon, lav eller fallende arbeidsledighet og lave renter. Hovedingrediensene for at det pågående bullmarkedet kan fortsette en stund til.

Dette innlegget ble publisert i Månedskommentar. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s