Høy VIX betyr muligheter

Oktober har vært en urolig måned på verdens børser. Den såkalte «frykt-indeksen» VIX, som har ligget i området 12 til 15 poeng over lengre tid, steg til 28 poeng i løpet av noen nervøse handelsdager. Indeksen er knyttet opp til opsjoner på den brede S&P 500 indeksen i USA.

Indeksen måler hvor dyre opsjonene er ved å måle hvor store kurssvingninger som er innbakt i opsjonsprisen. På den måten får man frem en indeks som viser hvor mye markedet er villig til å betale for å forsikre sin aksjeportefølje mot markedssvingningene. På samme måte som for ordinære forsikringer, stiger prisen i takt med risiko og etterspørsel. På den måten kan man si at økte nivåer på VIX-indeksen reflekterer investorers ønske om å sikre seg, og således gir et uttrykk for investorers frykt.

Et indeksnivå på 25 er på ingen måte ekstremt høyt. Under finanskrisen bikket indeksen 90-tallet, og under andre markedskorreksjoner har indeksen steget til 30-45 poeng. Oktoberfrykten i inneværende år har derfor ikke vært særlig merkbar i et historisk perspektiv.

Høye nivåer på VIX-indeksen har historisk vært gunstige tidspunkter å posisjonere seg i markedet, indeksen reflektere derfor mer muligheter enn frykt for de investorer som har nok is i magen til å gå inn i markedet på røde dager.

VIX

Dette innlegget ble publisert i Kommentar. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s